Rabattfrimärken
 
 
 

Här följer en förklaring av vad rabattfrimärken är, eftersom jag (och många andra säljare på Tradera) ibland använder sådana när vi skickar auktionsvinster, och flera köpare har undrat över hur dessa fungerar.

Rabattfrimärken är en gammaldags typ av specialporto med texten "privatpost" på, vilket såldes under 80-talet och början av 90-talet. Eftersom de har obegränsad giltighetstid gäller de än idag. Den valör som står på dem är INTE deras egentliga värde, så om man får ett 500-gramsbrev med fyra 2-kronorsfrimärken på (istället för 42kr porto som det vanligtvis brukar vara) behöver det inte betyda att det är underfrankerat. Utan i så fall har avsändaren förmodligen använt denna typ av specialmärken.

Rabattfrimärken har två fördelar:

- De har inget skrymmandetillägg. Med vanliga frimärken skulle portot bli 14kr högre om brevets tjocklek är över 3cm eller bredden över 25cm (d.v.s. så att brevet inte går in i ett vanligt standardbrevinkast).
Eftersom en del serier är tjocka och jag dessutom använder kartongskivor som är bredare än själva albumen (så att de inte ska bli stötta vid transporten) händer det ofta att de brev jag skickar passerar skrymmandegränsen. Framförallt då jag alltid samfraktar när en köpare har vunnit flera olika objekt.

- De är giltiga inom hela Norden. Eftersom jag även tillåter budgivare utanför Sverige i mina auktioner använder jag även alltid denna typ av märken om personer från Danmark, Norge eller Finland bjuder på auktioner. Om man använder vanligt porto så skulle det bli mer än dubbelt så dyrt att skicka brev till dem som inom Sverige (se Posten.se), men med rabattmärken blir priset detsamma.

Även om valören på rabattfrimärken är relativt låg så är deras egentliga värde betydligt högre. Hur många rabattmärken som ska användas till ett brev beror nämligen på dess vikt:
1 st - upp till 100g (14kr med vanligt porto)
3 st - upp till 250g (28kr med vanligt porto)
4 st - upp till 500g (42kr med vanligt porto)
5 st - upp till 1000g (56kr med vanligt porto)
På brev över 1000g kan dessa märken inte användas.

Vanligt inköpspris för rabattmärken på Tradera brukar vara 8.50-10kr/st (sök på "rabattmärken" under avslutade auktioner), så som man ser om man jämför deras kostnad med motsvarigheten i vanligt porto inom parentes ovan är syftet med dem inte att tjäna pengar.

Man känner igen rabattfrimärken på att det står "privatpost" på dessa. De förekommer med flera olika motiv och valörer eftersom de gavs ut under hela 80-talet. Följande fem serier (landskapsvapen, Astrid Lindgren-motiv, bin, sommarsport och midsommarmotiv) är de vanligast förekommande:

Ovanstående märken kallas för "bästa sorten"-rabattmärken eftersom de har obegränsad giltighetstid. De sista rabatthäftena som gavs ut (från 1991-1993 med valörerna 2.40-2.60) bör man se upp för, då de inte har obegränsad giltighetstid och idag enbart gäller för den valör som står på dem.

Dessutom finns det en väldigt gammal typ av blågula rabattmärken som enbart kan användas på brev upp till 100g och enbart inom Sverige. De ser ut så här:


Postens eget informationsark om rabattmärken (som man kan skriva ut och visa upp om personalen på postinlämningsstället vägrar acceptera dem som porto) kan laddas ner här: Rabattmarken.pdf.

Jag använder främst rabattfrimärken när jag skickar många auktionsföremål i ett enda brev eller när brevet riskerar att bli skrymmande, så att köparna inte ska behöva betala extra porto för skrymmandeavgift. Serier med emballage väger nästan alltid över 100g, så rabattmärkenas kostnad blir därför i stort sett samma som med vanligt porto, även om deras valör är mindre. Det porto jag tar ut följer därför Postens prislista för brev inom Sverige (28kr=250g, 42kr=500g, 56kr=1000g) men utan eventuellt skrymmandetillägg för alla brev under 1kg.